kreatorkaszczescia.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie i lifestyle'u

KobietaUroda

Olej rycynowy pod oczy – dlaczego warto stosować?

Olej rycynowy pod oczy – dlaczego warto stosować?

Odpowiednia pielęgnacja cery, a szczególnie skóry wokół oczu jest bardzo ważna. Codziennie skóra twarzy narażona jest na wiele zanieczyszczeń, które niszczą i postarzają naskórek. Jak zatem dbać o cerę? Czy warto stosować olej rycynowy pod oczy i do twarzy? Jakie właściwości ma ten specyfik?

Właściwości oleju rycynowego

Dobroczynne właściwości oleju rycynowego są znane od wielu lat. Stosuje się go nie tylko zewnętrznie, ale także wewnętrznie. Jednak w tym przypadku uwagę skupiamy wyłącznie na dobroczynnych właściwościach w kosmetyce. Olej rycynowy doskonale natłuszcza, wzmacnia i regeneruje skórę. Używa się go także do włosów i paznokci. Podgrzewając go do odpowiedniej temperatury, można stosować okłady na bóle głowy, brzucha czy krzyża. Olej doskonale łagodzi także różnego rodzaju podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran, dzięki czemu skóra znacznie szybciej wraca do normy. Świetnie nadaje się dla osób z poparzeniami słonecznymi.

Olej rycynowy pod oczy

Skóra pod oczami jest bardzo delikatna. Szybko pojawiają się pierwsze zmarszczki mimiczne, które dla większości pań są dość problematyczne. Warto zatem odpowiednio zadbać o skórę wokół oczu, aby wyglądać młodo i promiennie. Na pewno dobrze jest mieć zawsze pod ręką olejek rycynowy. Jest on doskonałym środkiem natłuszczającym i regenerującym. Można go stosować na co dzień przed nałożeniem kremu. Takie zabiegi pozwolą uniknąć powstania kurzych łapek i zniwelują niewielkie zmarszczki mimiczne. Skóra przy tej okazji się nie podrażnia. Aplikację można rozpocząć już pod 20. roku życia.

Olej rycynowy do brwi i rzęs

Olej rycynowy jest znany i ceniony ze względu na to, że świetnie wzmacnia włosy. Z tego względu można go używać regularnie do wzmocnienia brwi i rzęs, które wraz z wiekiem stają się coraz słabsze i cieńsze. Warto mieć w toaletce buteleczkę z olejkiem rycynowym i starą szczoteczkę od tuszu do rzęs, którą oczywiście należy dokładnie umyć. Codziennie po wieczornej toalecie można zaaplikować olej rycynowy na rzęsy i brwi, które już po paru tygodniach staną się grubsze i ciemniejsze. Olej rycynowy nie tylko wzmacnia włosy, ale także sprawia, że są bardziej wyraziste. Jest to znacznie tańszy zabieg niż stosowanie specjalnych preparatów do tego przeznaczonych, a efekty są równie zadowalające.

Olejek rycynowy do twarzy

Jak już wcześniej zostało wspomniane, olejek rycynowy doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dotkniętej podrażnieniami czy trądzikiem. Aplikując olej przy pomocy wacika na zmienione miejsca, można szybko zmniejszyć trądzik. Olej rycynowy działa jak środek przeciwbakteryjny. Nie tylko pomaga w niwelowaniu zmian, ale także regeneruje, nawilża i niweluje wypryski. Bardzo ważne jest to, aby stosować olej na czystą i suchą twarz. Dobrze jest wmasować olejek na noc i spłukać go dopiero rano. Wiele pań stosuje go także w formie toniku do twarzy. Z pomocą oleju rycynowego można zmyć resztki makijażu, co pozwala zaoszczędzić na kosmetykach do tego przeznaczonych. Na pewno warto mieć olejek rycynowy w domu, aby skorzystać z jego niesamowitych właściwości.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.